Start
Omhoog

 

Ook sponsor worden ?

 

 

 

Toon's koprol in Bilstain

 

Dat terreinrijden niet geheel zonder gevaar is, mag voor iedereen duidelijk zijn. Dat het gevaar ook in een klein hoekje kan zitten, moest ik op vervelende wijze leren bij een rit in het Belgische Bilstain.
We waren nog geen half uur koud in het terrein en handen net een leuke route verkend toen ik besloot een spoor naar boven te beklimmen. Op zich geen spectaculair spoor. Gewoon een lange klim naar boven. Bijna boven aangekomen, had mijn Defender 90 geen grip meer op de ondergond van droog zand en grind op een harde onderlaag. Dus besloot ik te remmen en de heuvel in achterwaartse richting te verlaten.

remmend achterwaarts glijden glijdt hier weg naar links

Ik kreeg echter geen gelegenheid om de wagen weer in zín achteruit te zetten en de afdaling in te zetten, want de wagen begon al naar beneden te glijden. Na zoín 15 tot 20 meter naar beneden gegleden te hebben, draaide de Defender met een aardige gang uit het spoor naar links weg. Ik probeerde dit nog te corrigeren, maar dat baatte al niets meer.

niet meer te corrigeren ...

Enkele meters verder kwam de auto met de linker wielen op een heuveltje of boomwortels terecht en klapte vervolgens waarschijnlijk tegen een boom. Dit was voldoende voor de Defender om de afdaling via de rechterzijkant voort te zetten. Hierna slingerde de auto met redelijke snelheid over het dak om daarna weer op zín wielen terecht te komen.

klapt ergens tegen aan slaat over rechterzijde rolt door over dak en terug op z'n wielen

Ik lag inmiddels al achter in de wagen, geschrokken, maar vrijwel ongedeerd (praise the Lord!). Mijn eerste reactie was om de auto, die nog langzaam verder rolde met de handrem stil te zetten. Daarna snel de motor uitgezet om verdere schade te voorkomen. Hierna maar Ďns de auto geÔnspecteerd op zichtbare schade... en die was er duidelijk! De slechts een paar weken eerder gemonteerde rolkooi had een flinke klap opgelopen en was op sommige plaatsen zelfs afgebroken! Hierbij was het dak ingedeukt en tijdens de rol was ook het plaatwerk van beide zijkanten ingedeukt en ontzet. De raamstijlen in de deuren zijn geknikt vanaf de onderkant van het raam, de spatborden voor zijn geschaafd en gedeukt en de bullbar staat in trieste houding ingebogen.

rolt nog even uit...

Zoals het hoort had ik de rommel achter in de auto tot een minimum beperkt, maar de net aangeschafte pikhouwelen hadden nog geen vaste bevestiging en waren dus door de hele auto geslingerd, getuige een flink gat in de dakbekleding. Ook de materialenkist bleek niet 100% roll-proof, want het deksel was opengeschoten en een hoop materialen lagen los door de auto.

Gelukkig reed de Defender nog goed dus kon er nog naar Nederland gereden worden. Alles met duc-tape vastgeplakt en niet harder gereden dan zoín 80 want bij hogere snelheden begon de (nog half in de stijl hangende) voorruit vreemd te brommen... Gelukkig was het mooi weer, want ook het open dak hed de rol niet overleefd en de zijramen wilden ook niet echt meer dicht.

bijschrift bijschrift


Bij terugkomst de auto maar ingeleverd bij een schadehersteller, in verband met de verzekering. De dame aan de receptie vroeg nog: "Waar zit de schade precies?"... "Waar niet... oh ja, de motorkap is nog vrij recht!" was mijn antwoord. De man die met de checklist om de wagen heen liep was snel klaar met zijn oordeel: waarschijnlijk economisch total loss! Inmiddels heeft de verzekering dat ook vastgesteld en is de dagwaarde uitgekeerd.

bijschrift bijschrift bijschrift bijschrift bijschrift


Laat dit een les zijn voor iedereen die zijn 4x4 wel eens het terrein instuurt, ook met de nodige ervaring kan er nog wat flink misgaan! Zorg dus voor de juiste beschermende middelen (bv. een rolkooi) en laat geen losse troep achter in de auto liggen.

Toon

Met dank aan Pim Kielen voor het overzetten van de videobeelden naar foto
 

 

. .

Copyright © Terreinrijden.nl Quercus b.v.  Het rijden op de op deze site vermelde terreinen geschiedt voor geheel eigen verantwoording. Het betreden van verboden of gevaarlijke terreinen is geheel op eigen risico.