Start
Omhoog

 

Ook sponsor worden ?

 

 

 

Materialen

Een 4x4 rijder kan niet zonder goede materialen. Wat je altijd in de auto met hebben liggen:

  Sleeplint(en) Gebruik linten van goede kwaliteit, dus geen lintje uit de automaterialenzaak (dat breekt bij de eerste keer), maar bijv. een 8 tons sleeplint uit de 4x4-shop.
  Harpsluitingen O.a. Om linten aan elkaar te koppelen en het lint aan de auto teo bevestigen
  Spade/schep Bij voorkeur een legerspade (lekker stevig en voorzien van punt), verkrijgbaar bij de meeste legerdumps.
  Gereedschap Wielmoersleutel, Krik, Dopsleutelset, Schroevendraaiers, Koevoet
  EHBO-koffertje/Verbandtrommel Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus wees voorbereid.
  Schone/droge kleding Ook een regenjack en/of werkjas of overal kan erg handig zijn als je met panne staat.
  Werkhandschoenen Vooral als je gaat lieren of met sleeplinten aan de wandel moet, dan zijn handschoenen zeer aan te bevelen.
  Reserveband Je zal niet de eerste zijn die een band lek rijdt of een band van de velg afrijdt in het terrein.
  GSM telefoon Hoe verder je komt in het terrein, des te verder je van de beschaving afbent...
  ANWB pasje Ze zullen niet blij met je zijn als je met 10 kilo bagger aan je auto langs de weg staat, maar ze zullen je vast wel helpen...

De volgende zaken zijn verder handig om aan boord te hebben:

  Pikhouweel Vooral handig in de meer zuidelijke landen, waar de bodem niet te bewerken is met een spade.
  Lier Zeker als je een wat zwaarder terrein wil bezoeken eigenlijk onontbeerlijk.
  Boomlint Sla de kabel van je lier niet zomaar om een boom heen. De boom kan dat niet waarderen en je lierkabel op termijn ook niet. Als je geen boomlint hebt, kan je natuurlijk ook een sleeplint een paar keer om de boom heen slaan.
  Grondanker De werking hiervan is erg afhankelijk van de ondergrond. Vooral in zanderige en zachte bodems is het anker goed te bevestigen en kan vervolgens als lierpunt gebruikt worden. Er bestaan verschillende uitvoeringen, sommige als klap-anker en er zijn ook modellen die je met grote "haringen" in de grond vastzet. De laatste soort is beter geschikt voor een hardere ondergrond.
  Brandblusser Kies voor een iets duurdere schuimblusser of CO2 blusser. De allergoedkoopste poederblussers zijn namelijk gevuld met een zoutpoeder wat na gebruik je hele auto opvreet (het tast de bekabeling en zo ongeveer alles aan). Een beginnend brandje kan je wellicht nog blussen met een blusser van 2 kilo, maar voor een wat serieuzere brand heb je al snel 5 kilo nodig (maak je geen illusies, hiermee kan je maximaal 20 seconden aaneengesloten blussen! Blus dus altijd in korte stoten)
     
     
     
     
     

Accessoires voor op en in de auto

     
  Lampen Vooral voor nachtritten raadzaam. Bij voorkeur bovenop de auto te plaatsen. Wanneer je door een forse plas of water rijdt, doen dan even van tevoren je lichten uit! Dit bespaart je een setje nieuwe koplampen. Door de hitte van de lampen en het koude water knapt het glas.
  Verhoogde luchtinlaat (snorkel) Niet voor alle 4x4 auto's beschikbaar. Vooral noodzakelijk voor het doorwaden van dieper water, maar ook voor het verminderen van stof in het luchtfilter. Ook een verradelijke kuil in een ogenschijnlijk ondiepe plas kan ernstige gevolgen hebben als er water in de luchtinlaat komt.
  Sidebars (rocksliders) Deze beschermen de auto tegen beschadigingen aan de zijkant. Let erop dat ze de bodemvrijheid niet verminderen! Verwar ze niet met de fraaie treeplanken die voor de meeste auto's te krijgen zijn. Deze verbuigen meestel meteen als je ergens tegenaan komt. De betere 4x4-shop heeft ze of kan ze op maat maken voor jouw 4x4. Zelf maken kan natuurlijk ook.
  Rollbar of rolkooi Als je aan den lijve hebt ondervonden dat een 4x4-auto ook over de kop kan slaan, dan is de investering in een rollbar of rolkooi geen moeilijke beslissing meer. Toon ondervond dit in Bilstain, net een paar weken nadat hij een rolkooi in z'n auto had laten monteren (zie ook elders op deze site). Zonder rolkooi had hij de koprol die hij daar maakte waarschijnlijk een stuk moeilijker kunnen navertellen. Zorg er in ieder geval voor dat de bar of kooi goed bevestigd is op het chassis.
     
     
     
     
     

Naast de dealer zijn er talrijke adressen voor 4x4 accessoires. Meestal zijn deze 4x4 specialisten voordeliger als de dealer en over het algemeen ook meer gespecialiseerd in deze materie. De meeste 4x4 tijdschriften, zoals 4WD, bieden een groot aantal advertenties van dit soort adressen.

Aangezien de bandenkeuze een verhaal op zich is, hebben we daar een aparte pagina aan gewijd.

 

. .

Copyright Terreinrijden.nl Quercus b.v.  Het rijden op de op deze site vermelde terreinen geschiedt voor geheel eigen verantwoording. Het betreden van verboden of gevaarlijke terreinen is geheel op eigen risico.